Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Yapılır? Üzüm Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları

New Raw Materials - Friday, January 19, 2024

Zengin besin içeriğine sahip üzüm çekirdeği yağının tüm faydalarını bu blog yazımızda paylaştık.

Image

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Yapılır?

Üzüm, Asmagiller (Vitaceae) familyasının vitis cinsinden, dünyada kültürü yapılan en eski meyve türlerinden biridir. Türkiye’de 1.200’e yakın üzüm çeşidi bulunmaktadır. Dünyada ise 15.000’den fazla üzüm çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Üzüm, kırmızı, siyah, lacivert, sarı, yeşil, turuncu ve pembe renkleri olabilen, 15 ile 300’lük gruplar halinde büyüyen bir meyve türüdür. Üzüm, meyve olarak taze bir şekilde yenilebilir veya şarap, reçel, üzüm suyu, jöle, üzüm çekirdeği özü, sirke veya üzüm çekirdeği yağı yapımında kullanılabilir.


Uzum cekirdegi yagi, sirke ve şarap yapımında kullanılan, İspanya ve Arjantin’de yetişen bir tür olan “vitis vinifera” türü siyah üzüm çekirdeklerin soğuk sıkım yöntemi ile edilir. Soğuk sıkım yöntemi, üzüm çekirdeklerinin düşük sıcaklıkta mekanik bir basınçla yağının çıkarılması işlemidir. Düşük sıcaklıkta işlem görmesi, yağın içeriğindeki doğal antioksidanların ve besin bileşenlerinin korunmasını sağlar.


Üzüm Çekirdeği Yağında Yer Alan İçerikler

Üzüm çekirdeği yağı, yüksek oranda E vitamini içerir ve esansiyel yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde doğal olarak linoleik asit ve omega 3-6-9 ve bulunur. Bunun yanında içeriğinde yüksek oranda bulunan oligomerik proantosiyanidin ve tokoferol bileşenleri ile birçok fayda sağlar.

Üzüm çekirdeği yağı, İçeriğindeki E vitamini (tokoferol) ile, UV maruziyetine bağlı olarak meydana gelen kızarıklığı, pürüzleri, güneş yanıklarını, kırışıklıkları ve cilt pigmentasyonunu azaltmaya yardımcıdır.


Üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları

Soğuk sıkım üzüm çekirdeği yağı faydaları deyince akla ilk olarak cilt ve saç bakımı gelmektedir. Saç ve cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bu yağ, antioksidanlar bakımından zengin içeriği ile oldukça faydalıdır. İçerdiği antioksidanlar ve doğal bileşenler ile cilt sağlığını destekleyerek cildin genç görünmesine, saç ve tırnakları güçlendirmeye yardımcıdır. Saçların daha parlak ve canlı görünmesini destekler.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Yapılır? Üzüm Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları 
Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Yapılır? Üzüm Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları 

Üzüm Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları

  • Cildi derinlemesine nemlendirir.
  • Ciltte kuruluk, pullanma ve tahriş oluşumunu önlemeye yardım eder.
  • Cilt tonunu düzenlemeye yardımcıdır.
  • Ciltte kuruluk, pullanma ve tahriş oluşumunu önlemeye yardım eder.
  • Cilt tonunu düzenlemeye yardımcıdır.
  • Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmada etkilidir.
  • Zengin içeriği ile cildin beslenmesine katkı sağlar.
  • Düzenli kullanımda cildin aydınlık ve parlak bir görünüm kazanmasına katkı sağlar.
  • Göz çevresindeki kırışıklık oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
  • Göz altlarının aydınlık bir görünüm kazanmasına katkı sağlar.
  • İçeriğinde doğal olarak bulunan E vitamini ile UV maruziyetine bağlı olarak ciltte meydana gelen kızarıklığı ve güneş yanıklarını azaltmaya yardımcıdır.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Üzüm çekirdeği yağının kullanımı, kullanım amacı ve kullanım yerine değişkenlik göstermektedir.



Cilt Bakımı: Birkaç damla üzüm çekirdeği yağını temizlenmiş yüz ve boyun bölgesine masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Üzüm çekirdeği yağı kullananlar, düzenli kullanımda cildin nemlenmesini desteklediğini, kırışıklık oluşumunu önlemeye yardımcı olduğunu, genç ve sağlıklı bir cilt görünümüne katkı sağladığını fark edeceklerdir.


Saç Bakımı: Üzüm çekirdeği yağını nemlendirici saç serumu ve bakım sağlayan saç maskesi olarak iki farklı şekilde kullanabilirsiniz. Saç maskesi olarak kullanmak için, duşa girmeden önce yeteri kadar üzüm çekirdeği yağını saç diplerinden ucuna masaj yaparak uygulayın. 30-40 dakika bekledikten sonra ılık su ve şampuanla durulayın. Bu uygulamada yağ, tüm saçınıza temas ederek saçlarınız tarafından emilecek ve saçlarınızın derinlemesine beslenmesine yardımcı olacaktır.Saç serumu olarak kullanmak için, temiz ve nemli saç uçlarınıza birkaç damla üzüm çekirdeği yağını masaj yaparak uygulayın ve ardından saçınıza dilediğiniz şekli verin. Üzüm çekirdeği yağı, saçın en çok hasar alan saç uçlarını nemlendirip besleyerek, kırılmaların önlenmesine yardımcı olacaktır.


Göz Çevresi Bakımı: Üzüm çekirdeği yağı göz altına nasıl kullanılır, üzüm çekirdeği yağının göz altına faydaları nelerdir gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. İçeriğinde bulunan antioksidanlar ile yaşlanma karşıtı bakım sunan üzüm çekirdeği yağını göz çevresindeki kırışıklıklar ve göz altı morlukları için kullanabilirsiniz. Üzüm çekirdeği yağından bir damla parmak ucunuza alıp göz çevresine hafif hareketlerde masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Göz altı morlukları için üzüm çekirdeği yağı kullananlar, düzenli kullanımda göz altının daha aydınlık bir görünüm kazanmasını desteklediğini ve göz çevresindeki kırışıklık oluşumunu önlemeye yardımcı olduğunu bildirmektedirler.


Üzüm Çekirdeği Yağının Dahili Kullanımı

Üzüm çekirdeği yağı içilir mi? Üzüm çekirdeği yağı içmenin faydaları nelerdir? sorularının cevabını sizler için literatürde yer alan kaynaklardan derledik. Üzüm çekirdeği yağı, hidrofilik bileşenler (fenolik bileşikler) ve lipofilik bileşenler (E vitamini, doymamış yağ asitleri ve fitosteroller gibi) içermesi nedeniyle özellikle fonksiyonel bir gıda ürünü olarak ilgi görmektedir. Zengin besin içeriği ile çeşitli sağlık yararları sağlayabilir. Bu nedenle, üzüm çekirdeği yağı, beslenme açısından zengin ve çeşitli bir kaynak olarak değerlendirilebilir.


Üzüm çekirdeği yağının antienflamatuvar, antimikrobiyal ve sitotoksik etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Sahip olduğu bu özellikler ile kötü kolestrolu dengelemeye yardım eder. Kötü kolestrol olarak bilinen LDL’nin düşmesini ve iyi kolestrol olarak bilinen HDL’nin yükselmesini destekler. Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıklarda mücadele etmede ve metabolik sendromla ilişkilendirilen koşulları hafifletmede potansiyel olarak faydalı olabilir.


Üzüm çekirdeği yağı dahili olarak günde 1 kez 1 çay kaşığı tüketilebilir. Yağların dahili kullanımı ile ilgili bir sağlık profesyoneline danışmanızı öneririz.



Kaynakça:

http://buldansempozyumu.pau.edu.tr/kitap/21.oturum/5.pdfhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27559299/https://grapeseedoil.com/wp-content/uploads/2021/09/Grapeseed-Oil-A-Natural-Agent-Which-Raises-Serum-HDL-Levels.pdfhttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814608006870https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.15161https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acsomega.2c06550https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230945/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ejlt.201200159?casa_token=DPhZiF_RLiEAAAAA:VEmWk2MkEJrJ5Y1n5iQJu9pybyIZ-DEBXQWPUddVsoPcKUoHcoMu94Ptd4CXOwf-JhNpm9dq5aplQ-lf7g https://www.mdpi.com/2304-8158/9/10/1360https://www.scielo.br/j/cta/a/rCVZt5vQbbRHScKqf6Y5y7j/?lang=enhttps://journals.sagepub.com/doi/full/10.4137/NMI.S32910https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230945/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ejlt.201200159?casa_token=DPhZiF_RLiEAAAAA:VEmWk2MkEJrJ5Y1n5iQJu9pybyIZ-DEBXQWPUddVsoPcKUoHcoMu94Ptd4CXOwf-JhNpm9dq5aplQ-lf7g https://www.mdpi.com/2304-8158/9/10/1360https://www.scielo.br/j/cta/a/rCVZt5vQbbRHScKqf6Y5y7j/?lang=enhttps://journals.sagepub.com/doi/full/10.4137/NMI.S32910