Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Mersin veya murt ağacı, mersingiller familyasından, maki grubundan çalı formunda bir bitkidir. Boyları 2-3 metreye kadar yükselebilen bitki, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde, özellikle kıyı kesimlerde görülür. Türkiye' de Akdeniz ikliminin ve yamalarının görüldüğü ve mersin adını taşıyan her yerde yetişir. Samsun ve Sinop yamalarında, Kahramanmaraş; Andırın ve Türkiye'deki Çoruh vadisi gibi tüm akarsu vadilerinde de görülebilmektedir. Bitkinin aynı isimle anılan beyaz ve mor renkte meyveleri eylül ayında olgunlaşır ve çerez olarak tüketilir. Ayrıca bitkinin genç sürgünleri, çelenk süslemesinde de kullanılmaktadır.
Bitki sulak arazileri sever. Bitkinin kökleri toprağın hem derinlerine kadar indiğinden hem de toprağın yüzeyine yakın yerlerine dağıldığından, bu bitki yörede erozyon önlemede etkin olarak kullanılmaktadır. Özellikle yörede eğimli arazilerin heyelan tehlikesi olan kesimlerine dikilmektedir.
Birçok uçucu yağ, antik ve halk tıbbında oldukça uzun bir geçmişe sahip olan tohumlar, bitkiler ve çiçeklerden üretilmektedir. Mersin yağı da kolayca bu kategoriye girebilmektedir. Ancak, birçok kişi bu uçucu yağa henüz aşina değildir.
Mersin bitkisinin yaprakları ve meyveleri yüksek düzeyde sindirim enzimlerine sahiptir ve cilt problemlerine yardımcı olabilmektedir.
Farklı şeyler için kullanılabilen zengin bir yağ üretmektedir. Antiseptik, antimikrobiyal, antiinflamatuar, dekonjestan ve sıkılaştırıcı özelliklere sahip olması nedeniyle mersin yağı çok yönlüdür ve değişik amaçlarla kullanılabilmektedir.
Kaynakça
· Everest, A., Eliuz, E.A.E, Gökçek, S. S., Merzeci, A. 2018. "I. MERSİN BİTKİSİ (Myrtus communis) Kültürü Ve Bitkinin Endüstriyel Uygulamaları" Çalıştay Özet Ve Sonuç Rapor Kitapçığı, Mersin