Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Batı Asya ve Akdeniz bölgelerine özgü olan ve nanegil ailesinin bir üyesi olan Melisa Bitkisi, Türkiye’de yaygın şekilde yetişen bir bitkidir. Halk arasında oğul otu, kovan otu veya limon nanesi olarak da adlandırılan melisa otu, limonumsu kokusu ve ısırgan otuna benzer yapraklarıyla, temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenir.
Yağ, taze ve kuru olarak kullanılan bir ottur. Yaprakları çiçeklenmeden önce toplanması gerekir. Çiçeklenmesinin ardından kendisine has olan limon kokusu kaybolur. Taze yaprakları, limon aromalı kokusu ve tadı nedeniyle çorbalara, balık yemeklerine ve salatalara lezzet katmak için kullanılır. Güzel kokulu, ince yapraklı, yumuşak tüylü ve beyaz çiçekli bir bitki olan melisa, görünüm olarak da dikkat çeker. Çay olarak tüketimi yaygın olmakla birlikte kapsül, krem ve yağ olarak hazırlanan ürünleri vardır.
Yapraklar bitki çiçek açmadan toplanır, Eylül ve Kasım'da tekrar toplanılanların ise koku ve kaliteleri düşük olur. Yapraklar ezilmeden toplanmalıdır. Ezilince sararan ve kararan yapraklar ayıklanmalıdır. Havadar gölge yerlerde ince bir şekilde serilerek çabukça kurutulmalıdırlar. Suni olarak 35′c de kurutulabilir. Kurumuş yapraklar ışıktan korunmalı ve 1 yıl dan fazla saklanılmamalıdır.
Kaynakça