Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Hammadde Önemi Nedir?
Kozmetik ürünler, cildin üst katmanlarını etkileyerek vücudu ya da yüzü temizleyen, nemlendiren, besleyen, koruyan ve hoş bir koku veren preparatlardır. Kozmetik endüstrisi günden güne gelişip büyüyen bir sektördür. Bu sektörde yer alan firmaların kozmetik hammadde seçimi kritik bir öneme sahiptir.
Hammadde, bir ürünün üretim sürecinde kullanılan, genellikle doğal kaynaklardan elde edilen, ham ve işlenmemiş maddelerdir. Hammadde, üretim sürecinde işlenerek nihai ürüne dönüştürülür. Hammadde, ürünün kalitesini belirleyen ve üretim maliyetlerini etkileyen temel bir faktördür. Bu nedenle hammadde seçimi, üretim sürecinin doğru bir şekilde yürütülmesi için oldukça önemlidir.
Kozmetik ürünlerin üretim sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesi ve çıkan ürünün kaliteli olması için hammadde tedarik sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Hammaddeyi satan firma veya tedarikçi, ürünün belirli kalite standartlarına uygun olduğunu doğrulayan, ürünlerinin doğallığı ve kalitesi ile ilgili sertifikalara sahip olmalıdır. Kullanılacak olan hammaddenin katkı maddeleri, dolgu maddesi gibi yapay içerikleri içermediğine emin olunmalıdır.
Kozmetik Ürünlerin Hammaddeleri Nelerdir?
Günümüzde kozmetik alanında kullanılmak amacıyla sentetik bileşiklerden, yüksek kaliteli doğal bileşiklerden ve biyosentetik malzemelerden faydalanılmaktadır. Bitkisel kökenli doğal yağlar ve bitki ekstraktları da kozmetik üretiminde hammadde olarak kullanılmaktadır. Bu hammaddelerin kullanımları içeriklerindeki bileşenlere ve sağladıkları faydalara göre değişmektedir.
Zeytinyağı: Zeytinden soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir. İçeriğinde oleik asit, palmitoleik asit ve linoleik asit bulunmaktadır. Ciltteki nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Cilt bakım ürünlerinin içeriğinde kullanılır.
Kastor Yağı (Hint Yağı): Kastor ağacının (Ricinus communis) tohumlarından soğuk sıkım yöntemi elde edilir. İçeriğinde rinoleik asit ve hidroksi asit içerir. Ruj, pomad gibi ürünlerin ve saç bakım ürünlerinin içeriğinde kullanılır.
Badem Yağı: Badem çekirdeklerinden soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir. Oleik asit ve linoleik asit açısından zengindir. Saç ve cilt bakım ürünlerinin içeriğinde kullanılır.
Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı bitkisinin yapraklarından buhar distilasyonu yöntemi ile elde edilir. İçeriğindeki ana bileşenler terpinen-4-ol, γ-terpinene, α-terpinene’dir. Şampuan, tonik, losyon, duş jeli, krem, temizleyici ve serumların içeriğinde kullanılır.
Kakao Yağı: Kakao bitkisinin çekirdeklerinden soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir. İçeriğinde oleik asit, stearik asit, palmitik asit ve linoleik asit bulunmaktadır. Şampuan, bronzlaştırıcı yağ, saç kremi, el sabunu ürünlerinin içeriğinde kullanılır.
Argan Yağı: Argan ağacının çekirdeklerinden soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir. Oleik asit, linoleik asit ve polifenoller açısından zengindir. serum, nemlendirici, tonik, şampuan, makyaj temizleyici gibi ürünlerin içeriğinde kullanılır.
Jojoba Yağı: Jojoba tohumlarından soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir. Jojoba yağı, parfümlerde, şampuanlarda, traş öncesi ve sonrası cilt losyonlarında ve makyaj temizleyicilerin içeriğinde kullanılmaktadır.
Papatya Ekstrakt: Saç ve cilt bakım ürünlerinde tercih edilen papatya ekstraktı, yatıştırıcı ve nemlendirici etkiye sahip ürünlerin içeriğinde kullanılır
Kuşburnu Ekstraktı: C vitamini açısından zengin olan kuşburnu ekstraktı, antioksidan etkisiyle cilt kremlerinde kullanılır.
Biberiye Ekstraktı: Antioksidan ve antiseptik özellikleri ile temizleyici bir içeriğe sahiptir. Saç bakım kremlerinde, maskelerinde, vücut losyonlarında kullanılır.
Kekik Ekstraktı: Kekik bitkisi içeriğinde karvakrol ile antiseptik ve temizleyici özelliklere sahiptir. Kekik ekstraktı, saç ve vücut temizleme ürünlerinin içeriğinde kullanılır.
Melisa Ekstraktı: Melisa, anti-inflamatuar, antioksidan ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisiyle cilt nemlendirici ve yenileyici kremlerde, saç losyonlarında kullanılır.
Kaynakça: