Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.

Kekik Bitkisi Nedir ve Nasıl Yetiştirilir?

New Raw Materials - Tuesday, June 20, 2023

Kekik Bitkisi, Ballıbabagiller familyasının üyesi olan, çorak topraklarda yetişebilen bitki gurubunda yer alır. Pembemsi çiçeklere ve saçaklı köklere sahiptir.

Image

Kekik Bitkisi, Ballıbabagiller familyasının üyesi olan, çorak topraklarda yetişebilen bitki gurubunda yer alır. Pembemsi çiçeklere ve saçaklı köklere sahiptir. Alt kısmı odunsu olan bitkinin sağlık açısından çok fazla faydası bulunur. Ülkemizde Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde oldukça fazla üretilir. Özellikle yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bu bitki sıcak olarak içecek tarzında kullanılmaktadır. Ayrıca kekik bitkisinin içerisinde bulunan bileşenler birçok sağlık açısından önem arz eden ilaç yapımından kullanılmaktadır. Ya da doğal araç yöntemi arayanlar, kekik yağına da sıklıkla tercih etmektedirler.

Kekik Bitkisinin Yetiştirilmesi

Dağlarda doğal olarak yetişen bu bitki çorak topraklarda kendiliğinden yetişmektedir. Yetiştiriciliğinde ise tarlaya fide dikimi yapılmadan önce derin bir sürüm yapılır. Sonrasında diskaro – tırmık ya da kazayağı – tırmık kombinasyonlarından biri ile toprak yüzeyi düzeltilir. Kekiği tohum ve çelikle çoğaltmak mümkündür. Olgun kekiklerden alınmış 15 – 20 cm uzunluğundaki yarı odunsu çelikleri köklendirip kullanılabilir. Ancak pratikte tohumdan çoğaltılan fidelerin tarlaya dikilmesi yoluyla üretim yapılır. Bitkinin tohumları çok küçük olduğu için, tarlaya tohum ekimi yapılmaz. Önceden fide yastıklarına ekimi yapılan tohumlardan üretilen fideler, tarlaya şaşırtılır. Kekik bitkisi, ülkemizde genellikle Haziran ve Ekim Aylarında toplanmaktadır. Odunsu bölgenin üst tarafından yani çiçeğinden 4-5 cm aşağı kısmı kesilerek yaklaşık olarak 35 derece olan güneşli günlerde kurutulur ve uzun yıllar boyunca korunması halinde tüketilmektedir.

 Kaynakça

  ·Kekik, Prof.Dr. K.H.Can Başer Bilim ve TEKNİK Mayıs 2001 74-77