Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Geçmişten günümüze pek çok medeniyete gölgelik eden ve dilek ağacı olarak tanınan Ardıç Ağacı, güzel görünümleri ile dikkat çeken ardıç ağaçları erkek ve dişi olarak ikiye ayrılır. Dişi ardıçların kozalakları vardır ve ardıç kozalakları toplanarak yakacak olarak da kullanılabilir. Ardıç ağacı üremek için kuşlara ihtiyaç duyar. Ağacın dallarından döktüğü tohumları çiğneyip sindirdikten sonra dışkılama yolu ile toprağa bırakırlar. Böylece ardıç ağacı yeniden yeşerebilir. Boyu 30 santimetre ile 12 metre arasında değişebilen ardıç ağacı, genellikle dağlık, bataklık, ova ve ormanlık alanlarda yetişir.
Halk arasında bicari ve cücek adı da verilen Ardıç Bitkisinin siyah renge sahip olan Ardıç meyvesi, şifalı yapısından dolayı özel bir meyvedir. Ağacın meyveleri eylül, ekim ve kasım aylarında olgunlaşır ve toplanarak bu aylarda taze olarak tüketilebilir ya da kurutulur. Sivri, iğneli ve sert yapıya sahip olan ardıç yaprağı içeriğinde yer alan silisik asit nedeniyle tüm yıl boyunca rengini koruyabilir.
Meyvesinden, dalları ve yapraklarına kadar faydalı olan Ardıç meyvesi; reçine, kalsiyum, pentosan, junioerin, glikoz, uçucu yağlar, sakaroz, manganez, mangan, demir, bakır, organik asitler, tanen, potasyum ve C vitamini bakımından oldukça zengindir.
Kaynakça